7+1 τρόποι που τα επιτραπέζια παιχνίδια κάνουν καλό στην υγεία μας!

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένα από τα πιο ευχάριστα χόμπι για τον ελεύθερο χρόνο μας, ωστόσο αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι ότι αποτελούν και το κλειδί για μια καλή υγεία και ένα μυαλό που «κόβει»! Έτσι, εκτός από το να

φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, τα επιτραπέζια προσφέρουν τελικά πολλά περισσότερα, ανεξάρτητα από την ηλικία μας! Για να δούμε μερικές από τις θετικές παρενέργειες:

1.Ψυγαγωγία. Το γέλιο είναι ένας παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με τα περισσότερα επιτραπέζια παιχνίδια. Όταν λοιπόν γελάμε με την καρδιά μας, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται η έκκριση ενδορφινών, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που σχετίζονται με το αίσθημα της ευτυχίας.

2. Οικογενειακές στιγμές. Πολύ συχνά, οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας, μετατρέπουν τις οικογενειακές συνευρέσεις πολυτέλεια, αφού ποτέ δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος. Γι’ αυτό, τα οικογενειακά παιχνίδια είναι ένας υπέροχος τρόπος για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας, για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και για να αναπτύξουμε τις μαθησιακές δεξιότητες των παιδιών παίζοντας.

3. Βελτίωση της μνήμης και των γνωστικών δεξιοτήτων. Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να εξασκηθούν σε μαθησιακές δεξιότητες, όπως είναι για παράδειγμα η επίλυση προβλημάτων. Μάλιστα, περιοχές του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός, που είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό της μνήμης και της σύνθετης σκέψης ωφελούνται ιδιαίτερα. Επίσης, τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρήσει την ευεξία του και σε πιο προχωρημένη ηλικία.

4. Απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης πνευματικών νόσων. Όταν κρατάμε το μυαλό μας απασχολημένο, τότε το διατηρούμε σε φόρμα. Έτσι, η συστηματική ενασχόληση με τα επιτραπέζια μειώνει την γνωστική εξασθένηση, η οποία συνδέεται με την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

5. Μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η απελευθέρωση των ενδορφινών, εκτός από ευθυμία προκαλεί και χαλάρωση. Σαν συνέπεια, η κυκλοφορία του αίματος πραγματοποιείται πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να πέφτει η αρτηριακή μας πίεση. Η υψηλή πίεση συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης των αρτηριών, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

6. Καλύτερα αντανακλαστικά. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά αξιολόγησαν την ικανότητα δύο ομάδων ως προς την αναζήτηση και την εξεύρεση διαφόρων αντικειμένων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ασχολούνταν συστηματικά με τα επιτραπέζια παιχνίδια, αποδείχθηκαν πολύ πιο γρήγοροι στον εντοπισμό των στόχων.

7. Μείωση του άγχους. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να κάνει κανείς ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά του. Καθώς λοιπόν τα παιχνίδια είναι ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος ψυχαγωγίας, προκαλούν χαλάρωση και ευθυμία στους παίκτες, λειτουργώντας εκτός των άλλων και αγχολυτικά.

8. Ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Αν ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, τότε εκείνα θα βελτιώσουν την κριτική τους σκέψη και τη χωρική συλλογιστική. Ορισμένα παιχνίδια μάλιστα, ακονίζουν τις λεκτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και βοηθούν την ικανότητα συγκέντρωσης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *