7 μαθήματα για τη ζωή που μας διδάσκει η Μονόπολη

Η Μονόπολη είναι ένα συναρπαστικό επιτραπέζιο παιχνίδι, που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές παιδιών, ενώ οι ενήλικες το αγαπούν σε κάθε ηλικία. Η κλασική αξία του δεν αποδίδεται βέβαια μόνο στη διασκέδαση που προσφέρει στους παίκτες του, αλλά και στην παιδαγωγική του φύση, αφού ανήκει στα παιχνίδια εκείνα που εκπαιδεύουν έμπρακτα, μεταδίδοντας ουσιαστικά μηνύματα γα τη ζωή. Ποια είναι όμως αυτά και πως προκύπτουν;

1.Το «ρευστό» είναι το πάν. Η ιδιοκτησία οικοπέδων ή κτιρίων είναι σημαντικό πλεονέκτημα, όμως αν δεν έχεις στην κατοχή σου αρκετά μετρητά, είναι δύσκολο να κερδίσεις στην Μονόπολη. Τα χρήματα είναι απαραίτητα, για να πληρωθούν οι φόροι, τα ενοίκια και όλα τα απρόσμενα έξοδα που προκύπτουν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην πραγματική μας ζωή όμως… Οι αποταμιεύσεις μας είναι σχεδόν απαραίτητες για δαπάνες εκτάκτου ανάγκης, αλλιώς είμαστε απλά εκτεθειμένοι!

2. Η τύχη αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Αλλά και της ζωή μας! Ένα σερί από έκτακτα έξοδα ή μια καλή ζαριά, μπορούν αντίστοιχα να μας «καταστρέψουν» ή να μας «απογειώσουν». Έτσι, το συμπέρασμα είναι ότι δεν ελέγχουμε τα πάντα στη ζωή μας, καθώς πολλοί παράγοντες απλά διαμορφώνονται από την τύχη. Ωστόσο, ο σκοπός είναι εμείς κάθε φορά να παραμένουμε θετικοί να διαχειριζόμαστε ορθά τις συγκυρίες.

3. Όλα είναι δημόσιες σχέσεις. Η μισή επιτυχία βρίσκεται στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με τους συμπαίκτες. Αν για παράδειγμα κάνετε δίκαιες διαπραγματεύσεις, είναι πιθανόν να τυγχάνετε ανάλογης συμπεριφοράς κλπ. Αντίστοιχα και στη ζωή, το παν είναι οι σωστές διασυνδέσεις και η κατάλληλη διαχείρισή τους.

4. Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες. Η τύχη δεν είναι πάντα με το μέρος μας, ωστόσο όταν είναι … τότε εμείς οφείλουμε να δράσουμε. Κι αυτό γιατί μερικές καλές ζαριές από μόνες τους δεν θα μας εξασφαλίσουν το προβάδισμα, αν δεν ακολουθήσουμε εύστοχη στρατηγική. Όπως θα έλεγαν πολύ σοφά και οι αρχαίοι, «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

5. Οι ικανότητες διαπραγμάτευσης σημαίνουν πολλά. Μια από τις κεφαλαιώδεις αρχές του παιχνιδιού είναι οι συμφωνίες, το «αλισβερίσι» δηλαδή με τους άλλους παίκτες. Αν είμαστε πολύ «σκληροί», κανείς δεν θα μας πλησιάσει, ενώ αντίθετα αν υποχωρούμε ιδιαίτερα εύκολα, τότε θα πέσουμε θύματα εκμετάλλευσης. Αντίστοιχα, οι διαπραγματευτικές μας ικανότητες εμπεριέχονται σε όλες μας τις συναναστροφές και στη ζωή μας. Γι΄αυτό και άλλωστε οφείλουν να είναι αποτελεσματικές…

6. Επενδύοντας. Ένα καλό οικόπεδο από μόνο του δεν λέει τίποτα αν δεν οικοδομηθεί. Κοινώς, ένα στοιχείο οφείλει να αναβαθμίζεται προκειμένου να αποδίδει, δεν μπορεί να παραμένει στάσιμο. Κάτι ανάλογο βρίσκει εφαρμογή σχεδόν σε κάθε παράμετρο στη ζωή μας, από τις σχέσεις ή τις δεξιότητές μας, μέχρι τα περιουσιακά μας στοιχεία.

7. Παίρνοντας το ρίσκο. Στη Μονόπολη αν θέλεις να κερδίσεις, θα βρεθείς πολλές φορές αντιμέτωπος με επισφαλείς αποφάσεις. Όπως και στην καθημερινότητα έτσι και στο παιχνίδι, κάθε επιλογή είναι ανεξέλεγκτη. Όμως, χωρίς ρίσκο, η επιτυχία είναι σχεδόν αποκλεισμένη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *