4 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τη Μονόπολη!

Η Μονόπολη είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο παιχνίδι αγοραπωλησιών στον κόσμο. Έκανε την πρώτη της επίσημη εμφάνιση το 1935 και αγαπήθηκε από εκατομμύρια παίκτες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές… Πολλοί από τους θαυμαστές της ίσως να νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα για την Μονόπολη. Ωστόσο υπάρχουν τελικά μερικές αλήθειες σχετικές με το δημοφιλές επιτραπέζιο που δεν γνωρίζαμε:

1.Η πρώτη έκδοση της Μονόπολη εφευρέθηκε από μια γυναίκα!

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τα εύσημα για την εφεύρεση του δημοφιλούς παιχνιδιού αποδίδονται στον Charles Darrow. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ιδέα του παιχνιδιού ξεκίνησε από μια γυναίκα, που ονομάζεται Lizzie Magie. Σε δημοσίευμα του περιοδικού Smithsonian, η Mary Pilon, συγγραφέας ενός βιβλίου με θέμα την ιστορία της Μονόπολη, αναφέρει ότι η φερόμενη ως εφευρέτης του παιχνιδιού, κατοχύρωσε την ιδέα της με πατέντα του 1904! Το επιτραπέζιο παιχνίδι που κατασκεύασε αποτελούνταν από ένα τετράγωνο ταμπλό με 9 τετράγωνα σε κάθε του πλευρά, ενώ δυο από τις γωνίες έφεραν τις εντολές «Πήγαινε στο δικαστήριο» και «Πήγαινε στο πάρκο». Τα πιόνια ακολουθούσαν περιμετρική πορεία και οι παίκτες αγόραζαν τα οικόπεδα και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ πλήρωναν τα αντίστοιχα ενοίκια στους συμπαίκτες τους.

2. Η μασκότ του παιχνιδιού απεικονίζει τον J.P Morgan

Η αντρική φιγούρα που απεικονίζεται σε μορφή σκίτσου στο κουτί της Μονόπολη, γνωστή και σαν «ο πλούσιος θείος Pennysbags», λέγεται ότι είναι εμπνευσμένη από υπαρκτό πρόσωπο και συγκεκριμένα από τον διάσημο επιχειρηματία G.P. Morgan!

morgan

3. H πιο ακριβή ιδιοκτησία ποικίλει ανάλογα με την εθνικότητα της έκδοσης του παιχνιδιού

Για παράδειγμα, στην κλασική ελληνική εκδοχή της Μονόπολης η πιο ακριβή περιοχή είναι η λεωφόρος Αμαλίας. Όμως, στην Αμερικάνικη έκδοση, το πιο ακριβό ενοίκιο προέρχεται από την Boardwalk, που είναι μια οδός στο Atlantic City. Αντίστοιχα, στην ισπανική και την γαλλική έκδοση, οι πιο περιζήτητες οδοί είναι το Paseo de Prado της Μαδρίτης και η παριζιάνικη Rue de la Paix.

4. H Μονόπολη … πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα κουτιά της Μονόπολης χρησιμοποιήθηκαν από τις βρετανικές υπηρεσίες για την κρυφή διοχέτευση χαρτών διαφυγής σε φυλακισμένους στη Γερμανία. Σύμφωνα με την ιστορία, η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε εν μέρει από σύμπτωση. Οι βρετανικές υπηρεσίες, λέγεται ότι αναζητούσαν έναν τρόπο να μεταφέρουν τους χάρτες, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν χαρτί, το οποίο έκανε θόρυβο όταν ξεδιπλωνόταν, ενώ ήταν και υλικό εύθραυστο στις καιρικές συνθήκες. Έτσι, το 1941, ζήτησαν από την εκτυπωτική εταιρία που παράλληλα ήταν και η κατασκευαστική του παιχνιδιού να εκτυπώσει τους χάρτες με τέτοιο τρόπο ώστε να κρύβονται πιο εύκολα και να είναι πιο διακριτικοί.

Στην Γερμανία της εποχής, οι Ναζί δυσκολεύονταν να τροφοδοτήσουν τους στρατιώτες τους με προϊόντα, έτσι κατέφευγαν στην αποδοχή ανθρωπιστικών πακέτων βοήθειας και ειδών πρώτων βοηθειών για τους κρατούμενους. Έτσι, η εταιρία σκέφτηκε να κατασκευάσει μια ειδική έκδοση της Μονόπολης, την οποία και διέδωσε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζί με τα πακέτα αυτά. Τα κουτιά περιλάμβαναν τμήματα του παιχνιδιού, αλλά και εργαλεία διαφυγής, όπως μεταλλικά αντικείμενα, πυξίδες, χάρτες και μερικά αληθινά χρήματα!

7 μαθήματα για τη ζωή που μας διδάσκει η Μονόπολη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *