3 κλασικά παιχνίδια με απρόσμενη ιστορία προέλευσης!

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δίνουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους! Ωστόσο, οι δημιουργοί τους, ενδεχομένως να μην είχαν απαραίτητα αυτό τον στόχο όταν τα κατασκεύασαν για πρώτη φορά. Οι 3 ιστορίες που ακολουθούν, το αποδεικνύουν με το παραπάνω!

1. Το παιχνίδι της ζωής. Ένα από τα πλέον παλιά επιτραπέζια παιχνίδια, με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1860, αποτελεί μέχρι και σήμερα best seller στην κατηγορία των οικογενειακών παιχνιδιών.

Κάτι που ίσως δεν φανταζόμαστε είναι πως η αρχική εκδοχή του, δεν είναι και τόσο αισιόδοξη όσο η πολύχρωμη σημερινή. Για την ακρίβεια, ορισμένα από τα τετράγωνα του ταμπλό, έφεραν ονομασίες όπως «φτώχια», «ντροπή», ακόμα και «αυτοκτονία»…!

life

Όμως γιατί; Ο Milton Bradley, ιδρυτής της αυτοκρατορίας επιτραπέζιων παιχνιδιών MB, δεν ήταν και στα καλύτερά του όταν σχεδίασε το παιχνίδι… Πριν ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις που του χάρισαν την επιτυχία, ο ίδιος ασχολιόταν επαγγελματικά με τη λιθογραφία, παρήγαγε πορτραίτα. Την εποχή εκείνη, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος αποφάσισε αιφνιδίως να αφήσει … γενειάδα! Η απρόσμενη αλλαγή αυτή στην εμφάνισή του, είχε σαν αποτέλεσμα ο Bradley να μην καταφέρει να πουλήσει κανένα από τα πορτραίτα του Λίνκολν με το παλιό του look, οπότε καταστράφηκε οικονομικά! Με τέτοια ψυχολογία, ήταν λογικό τελικά να αποδώσει απαισιόδοξη χροιά στο δημιούργημά του, στο … παιχνίδι της ζωής!

2. Cluedo. Ίσως το πιο διάσημο παιχνίδι μυστηρίου, με κεντρικό θέμα ένα …έγκλημα. Η δολοφονία που λαμβάνει χώρα μέσα σε μια έπαυλη, έχει διαπραχθεί από κάποιο από τα παριστάμενα πρόσωπα, ωστόσο τα όπλα του εγκλήματος θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Λίγο πολύ, όλα τα εργαλεία προκαλούν οδυνηρό θάνατο και γεννούν παραστάσεις που δεν συνάδουν με ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδάκια!

Ποια είναι η εξήγηση; Το παιχνίδι επινοήθηκε το 1940, από τον Anthony E. Pratt, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, ο αρχικός τίτλος που προτάθηκε για το παιχνίδι ήταν «Έγκλημα». Η ιδέα πουλήθηκε στην εταιρία Waddington Games, όμως χρειάστηκε να περάσει ένα διάστημα μέχρι να εκδοθεί για πρώτη φορά το παιχνίδι, αφού περιλάμβανε υλικά που ήταν δυσεύρετα λόγω του πολέμου. Ανάμεσα στα όπλα του εγκλήματος περιλαμβάνονταν αρχικά και τα εξής: ένα τσεκούρι, μια σύρριγα, δηλητήριο, αλλά και ένα κλομπ…

3. Μονόπολη. Με έτος κυκλοφορίας το 10935, η Μονόπολη είναι το πιο δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι παγκοσμίως, μετά το σκάκι. Έχει πουλήσει δισεκατομμύρια αντίτυπα, έχει εκδοθεί σε δεκάδες παραλλαγές και έχει μεγαλώσει πολλές γενιές.

Μήπως όμως έχει και αυτό τελικά παράξενη ιστορία προέλευσης; Ναι! Σύμφωνα με το θρύλο, το σενάριο του παιχνιδιού βασίστηκε σε ένα παλαιότερο παιχνίδι, που σχεδιάστηκε από την οικονομολόγο Λάιζι Μάτζι το 1904, με τίτλο «Το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη». Στόχος της Μάτζι ήταν να αποδείξει πώς τα μισθώματα πλουτίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κάνουν φτωχότερους τους ενοικιαστές τους. Την εποχή της «Μεγάλης Ύφεσης», η μονοπωλιακή επιχείρηση Parker Brothers, σκέφτηκε να αγοράσει την πατέντα και στη συνέχεια να την «μεταποιήσει». Σκοπός της αλλαγής, θα ήταν να εξάγονται τα μηνύματα με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους… Τελικά, όχι μόνο τα κατάφεραν να αντιστρέψουν εντελώς το κλίμα, αλλά μετέτρεψαν το παιχνίδι σε μια φιλική συνήθεια για όλη την οικογένεια οικογένεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *