2 Βασικές στρατηγικές επιτυχίας στο Othello – Reversi

Στο Othello, ο βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταλήξει ο κάθε παίκτης με όσο περισσότερους δίσκους του χρώματός της ομάδας του μπορεί. Έτσι, πολλοί πιστεύουν ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι να «γυρνούν» σε κάθε κίνηση, όσα περισσότερα πούλια καταφέρνουν. Ωστόσο, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, η τακτική αυτή είναι ό,τι χειρότερο μπορεί αν υιοθετήσει ένας παίκτης. Αντιθέτως, μια καλή ιδέα είναι να κατακτήσει κανείς έγκαιρα καίριες θέσεις στο ταμπλό, σε σημεία που δεν μπορούν αν ανατραπούν ποτέ από τον αντίπαλο.

Οι «σταθερές» θέσεις

Στο ακόλουθο παράδειγμα, τα λευκά θα πρέπει να αποφύγουν τη θέση Β7. Αν δεν το κάνουν, τότε στην επόμενη κίνηση, τα μαύρα θα κατακτήσουν την θέση Α8, η οποία είναι μια από τις σταθερές θέσεις του παιχνιδιού, η οποία όταν κατακτηθεί μετά δεν ανατρέπεται ποτέ. Το παρακάτω παράδειγμα αποδεικνύει την αξία της κατάκτησης μιας τέτοιας θέσης, αλλά και την επισφάλεια των κινήσεων σε θέσεις όπως η Β7 ή ή Β2 κλπ.othello 1Αφού αντιληφθήκαμε την αξία της κατάκτησης μιας γωνίας, η αμέσως επόμενη σκέψη που προκύπτει είναι πως θα αναγκάσουμε τον αντίπαλό μας να μας παραχωρήσει την πρόσβαση στις προνομιούχες αυτές θέσεις. Η τακτική περιλαμβάνει τον περιορισμό των κινήσεων του αντιπάλου, έτσι ώστε να αναγκαστεί ελλείψη άλλων κινήσεων να «θυσιάσει» τη γωνία.

Ο περιορισμός των κινήσεων του αντιπάλου

Για να καταλάβουμε καλύτερα την έννοια , είναι ευκαιρία να δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απώλειας του ελέγχου εξ αιτίας του περιορισμού των κινήσεων. Στο παρακάτω στήσιμο, παρατηρούμε εκ πρώτης όψεως ότι τα λευκά υπερτερούν. Αν και όλα δείχνουν ότι τα λευκά θα κερδίσουν, στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα λευκά έχουν λιγότερες ευκαιρίες για καλές κινήσεις και μάλιστα τα μαύρα είναι στημένα με τέτοιο τρόπο που μπορούν να ανατρέψουν εύκολα το παιχνίδι. Για να δούμε πως θα γίνει αυτό:

othello 2

Τα μαύρα τοποθετούν πούλι στο τετράγωνο Η6. Ακολούθως, τα λευκά έχουν ως μόνες επιλογές το G6 ή το H7. Αν επιλέξουν το δεύτερο, τότε στη συνέχεια τα μαύρα θα τοποθετήσουν στο G6.
Έτσι, τα λευκά αναγκάζονται να τοποθετήσουν στο G7, που ακολουθεί την τελική κίνηση των μαύρων στο H8 και σε μια ξεκάθαρη νίκη τους.
Το συμπέρασμα είναι ότι στα ενδιάμεσα του παιχνιδιού, είναι καλύτερο να έχουμε λιγότερα πούλια, καθώς έτσι εξασφαλίζουμε καλύτερες πιθανότητες για μια τελική ανατροπή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *