Τα παιχνίδια γνώσεων βελτιώνουν την επαγγελματική απόδοση!

Από τα κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, όπως το «Trivial Pursuit», έως τα πολύ επιτυχημένα τηλεπαιχνίδια του τύπου «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», έχει παρατηρηθεί ότι το κοινό αγαπάει πολύ τις διανοητικές προκλήσεις και τη χαρά της συμμετοχής σε διαγωνισμούς με θέμα τις γνώσεις.

Τέτοια παιχνίδια, εξασφαλίζουν άλλωστε την ευκαιρία για να αποδείξουμε την «πνευματική μας ανδρεία» , αλλά και για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Αν και οι περισσότεροι τα αντιμετωπίζουν σαν μια ευχάριστη συνήθεια για τoν ελεύθερο χρόνο τους, στην πραγματικότητα, τα παιχνίδια γνώσεων μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα.

1. Η βελτίωση των γνωστικών μας δεξιοτήτων διεγείρει την «ασύμμετρη σκέψη». Μέσα από τη διαδικασία της έμπνευσης ανεξερεύνητων προτύπων, η ασύμμετρη σκέψη διεγείρει τον εγκέφαλο προς την κατεύθυνση της αύξησης της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.

2. Το παιχνίδι κάνει τους συμμετέχοντες ακόμα πιο δεκτικούς στις χρήσιμες πληροφορίες, διατηρώντας το μυαλό σε εγρήγορση. Έτσι επιταχύνεται η καμπύλη της εκμάθησης.

3. Παρατηρείται βελτίωση της μνήμης, μέσα από την εξάσκηση της λειτουργίας της ανάκλησης του εγκεφάλου.

4. Οικοδομείται η κοινωνικότητα, μέσα από την ανταλλαγή κοινών γνώσεων, που μετουσιώνεται σε κοινωνική αλληλεπίδραση και μοντέλο επικοινωνίας.

Με αφορμή τις αξιοσημείωτες αυτές πτυχές των παιχνιδιών γνώσεων, πολλές εταιρίες από αυτές που μεταχειρίζονται επαναστατικές μεθόδους εκπαίδευσης του εργατικού τους δυναμικού, στρέφονται στην συστηματική αξιοποίησή τους. Έτσι, ακολουθούν στρατηγικές που βασίζονται στη χρήση των παιχνιδιών γνώσεων, ώστε να «ξεκλειδώσουν» το νου, ωθώντας παράλληλα την δημιουργικότητα και την πνευματική απόδοση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *