Στρατηγικές επιτυχίας για τους Αποίκους του Κατάν

Ένας παίκτης του κλασικού επιτραπέζιου παιχνιδιού «Οι άποικοι του Κατάν» έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει μια σειρά από διαφορετικές τακτικές και μεθόδους για να οδηγηθεί στη νίκη. Οι στρατηγικές της επιτυχίας είναι πολλές

και έτσι οι παίκτες μπορεί να επιλέξουν εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά στο δικό τους προσωπικό στυλ παιξίματος. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συμβουλές που αποδίδουν πάντα, ανεξάρτητα από τη φιλοσοφία του κάθε παίκτη. Ποιες είναι όμως αυτές;

Πού τοποθετούμε τους πρώτους οικισμούς; Οι πρώτοι δυο οικισμοί καλό είναι να τοποθετηθούν σε εξάγωνα που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε τουλάχιστον τρεις πόρους. Κάποιες στρατηγικές που σχετίζονται με την διεκδίκηση των πόρων, συστήνουν αρχικά την εγκατάσταση στους πιο σπάνιους πόρους του ταμπλό. Αλλά επίσης και την εξάπλωση σε όσους το δυνατόν περισσότερους διαφορετικούς πόρους πολύ σύντομα. Μια ακόμα καλή επιλογή, είναι να τοποθετήσει κανείς οικισμό κοντά σε λιμάνι. Στην αρχή του παιχνιδιού δεν θα φανεί καμία διαφορά, όμως στην πορεία η πρόσβαση στη θάλασσα θα είναι χρήσιμη.

Εμπορευόμαστε με τους πιο αδύναμους αντιπάλους. Η εμπορική συναλλαγή με παίκτες που είναι πιο προχωρημένοι δεν είναι καλή ιδέα, ιδιαίτερα προς το τέλος του παιχνιδιού. Στην αρχική φάση, δεν παίζει μεγάλο ρόλο, όμως είναι γενικά προτιμότερο να συνδιαλεγόμαστε με παίκτες που είναι πιο αδύναμοι καθώς το παιχνίδι οδεύει προς το τέλος του.

Χτίζουμε οικισμούς έγκαιρα. Όσο πιο γρήγορα εγκαταστήσουμε τους οικισμούς μας, τόσο πιο άμεσα θα πετύχουμε την ανάπτυξή μας μέσα στο παιχνίδι. Αν μας δοθεί η ευκαιρία, είναι καλό να αποκτήσουμε αποικίες με τρεις διαφορετικούς τύπους πόρων. Αν όμως δεν τα καταφέρουμε, αρχικά μπορούμε να εστιάσουμε στο ξύλο και στους πλίνθους. Αν σκοπεύουμε να αναγείρουμε πόλεις, τότε τα εξάγωνα των σιτηρών και των μεταλλευμάτων είναι τα καταλληλότερα.

Εστιάζουμε στη δική μας στρατηγική. Πολύ συχνά μπαίνουμε στ διαδικασία να σπαταλήσουμε πόρους προκειμένου να ματαιώσουμε τους στόχους των αντιπάλων μας. Όμως, τελικά το πιο σημαντικό είναι να εστιάζει κανείς στις δικές του επιδιώξεις, μέσα από προσπάθεια για να τις κάνει πραγματικότητα. Μόνο αν η ροή του παιχνιδιού μας δώσει την ευκαιρία να σαμποτάρουμε τους αντιπάλους, αξίζει να την αδράξουμε και να το προσπαθήσουμε.

Πώς αναχαιτίζουμε την επέκταση των αντιπάλων μας; Για να εμποδίσουμε τους συμπαίκτες μας να εξελιχθούν χωρικά, η καλύτερη τακτική είναι η χάραξη δρόμων.

Προσέχουμε το ληστή! Αν αποφασίσουμε να χτίσουμε πόλεις, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση του ληστή. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επενδύσουμε στις κάρτες ανάπτυξης, αναζητώντας τον ιππότη.

Οι άποικοι του Κατάν: οι κανόνες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *