Πως παίζεται το Uno!

Τα μέρη του παιχνιδιού

Το βασικό στέλεχος του UNO είναι ένα σύνολο από κάρτες, όπου η καθεμιά έχει μέγεθος περίπου όσο ένα τραπουλόχαρτο. Οι κάρτες συνολικά είναι 108 και είναι χωρισμένες σε 4 χρωματικές ομάδες, μπλε, κόκκινη, κίτρινη και πράσινη. Η κάθε ομάδα αποτελείται από κάρτες με αύξοντες αριθμούς, από το 0 μέχρι το 9. Κάθε ομάδα περιλαμβάνει επίσης 2 «απαγορευτικά», 2 «αλλαγές φοράς» και 2 «πάρε 2 κάρτες». Τέλος, το παιχνίδι συμπληρώνεται με 4 κάρτες «απαγορευτικό – πάρε 4 κάρτες» και 4 κάρτες «αλλαγής χρώματος».

uno

Προετοιμασία

Το Uno παίζεται με τουλάχιστον 2 άτομα, αλλά δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό προς τα πάνω. Κάθε παίκτης λαμβάνει στην αρχή του παιχνιδιού 7 κάρτες, τις οποίες κρύβει από τους συμπαίκτες του. Στο κέντρο του τραπεζιού τοποθετείται ανοιχτή μια κάρτα και δίπλα η στοίβα με τις υπόλοιπες κάρτες γυρισμένες ανάποδα.

Πως παίζεται το παιχνίδι

Η διαδικασία προβλέπει ότι κάθε παίκτης «ρίχνει» μια κάρτα ίδιου χρώματος, του ίδιου αριθμού ή του ίδιου σήματος, πάνω σε μια προηγούμενη κάρτα από τις ανοιχτές στο κέντρο του τραπεζιού. Αν δεν έχει πάνω του κατάλληλη κάρτα για να την ρίξει, τότε τραβάει μια από τη στοίβα με τις κλειστές κάρτες.

Αν η κάρτα που θα τραβήξει μπορεί να «πέσει», τότε τη ρίχνει και ξανατραβάει κάρτα. Σταματάει όταν τραβήξει μια κάρτα που δεν θα μπορεί να την «πετάξει» και λέει «πάσο».

Όταν ένας παίκτης βρεθεί με μια μόνο κάρτα στα χέρια του, τότε πρέπει να πει Uno πριν παίξει ο επόμενος παίκτης. Διαφορετικά, τιμωρείται με 2 κάρτες.

Οι κάρτες

Εκτός από τις αριθμημένες μονόχρωμες κάρτες, υπάρχουν 5 τύποι καρτών για τις οποίες ισχύει ειδικό καθεστώς:

Κάρτες δράσης

«Απαγορευτικό»: Είναι η κάρτα με το κυκλικό σήμα με την διαγώνια γραμμή. Ανήκει σε δεδομένη χρωματική ομάδα και «πέφτει» πάνω σε κάρτα του ίδιου χρώματος ή σχήματος. Όταν εμφανίζεται, ο επόμενος παίκτης χάνει τη σειρά του.

«Πάρε 2 κάρτες»: Είναι η κάρτα με την ένδειξη +2. Ανήκει σε δεδομένη χρωματική ομάδα και «πέφτει» πάνω σε κάρτα του ίδιου χρώματος ή σχήματος. Όταν εμφανίζεται, ο επόμενος παίκτης τραβάει 2 κάρτες πριν παίξει. Αν όμως ο  παίκτης αυτός διαθέτει μια κάρτα «Πάρε 2 κάρτες», τότε την ρίχνει χωρίς να πάρει κάρτες και ο επόμενος παίκτης τραβάει 4 κάρτες πριν παίξει. Αν και ο τρίτος παίκτης έχει κάρτα αυτού του είδους πράττει ανάλογα.

«Αλλαγή φοράς»: Είναι η κάρτα με τα βέλη. Ανήκει σε δεδομένη χρωματική ομάδα και «πέφτει» πάνω σε κάρτα του ίδιου χρώματος ή σχήματος. Όταν εμφανίζεται, αλλάξει η φορά του παιχνιδιού.

Μπαλαντέρ

«Αλλαγή χρώματος»: Είναι η μαύρη κάρτα με τα 4 χρώματα στο κέντρο. Μπορεί να «πέσει» ανά πάσα στιγμή, πάνω σε οποιαδήποτε κάρτα. Ο παίκτης που την ρίχνει, ανακοινώνει το χρώμα της κάρτας που θα ρίξει ο επόμενος παίκτης.

«Απαγορευτικό – πάρε 4 κάρτες»: Είναι η μαύρη κάρτα με την ένδειξη +4. Μπορεί να «πέσει» ανά πάσα στιγμή, πάνω σε οποιαδήποτε κάρτα. Όταν εμφανιστεί, ο επόμενος παίκτης χάνει τη σειρά του και τραβάει 4 κάρτες.

Ο στόχος του παιχνιδιού

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να τελειώσουν οι κάρτες που κρατούν οι παίκτες στα χέρια τους. Νικητής είναι ο πρώτος που θα απαλλαγεί από όλες τις κάρτες. Τότε, οι υπόλοιποι παίκτες θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερους πόντους στα χέρια τους.

Το τέλος του παιχνιδιού

Όταν αναδειχθεί νικητής, τότε οι υπόλοιποι παίκτες καταγράφουν τους πόντους τους ως εξής:

Κάρτα με αύξων αριθμό: ό,τι γράφει η κάρτα

Κάρτες δράσης: 20 πόντοι

Μπαλαντέρ: 50 πόντοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *