Πως θα κερδίσεις στο Cluedo- Η τεχνική της παρατηρητικότητας!

To Cluedo είναι ίσως το πιο διάσημο παιχνίδι μυστηρίου στον κόσμο! Με βασικό του θέμα την εξιχνίαση ενός φόνου, προκαλεί τους παίκτες του να συλλέξουν τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου. Το παιχνίδι έχει

μια συγκεκριμένη μεθοδολογία εργασίας, που οδηγεί στα στοιχεία του εγκλήματος δια του αποκλεισμού. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές στρατηγικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσουν οι παίκτες θα καταφέρουν να «αναγνώσουν» τα σημάδια που θα τους αποκαλύψουν νέα στοιχεία ακόμη πιο γρήγορα.

Αρχικά, ο σκοπός είναι να κρατάμε πολύ καλές σημειώσεις σχετικά με τα στοιχεία που συλλέγουμε. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είτε άμεσα είτε έμμεσα, προκύπτουν συνεχώς στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στον προσδιορισμό του υπόπτου, του όπλου και του δωματίου του εγκλήματος. Για να υπάρχει όμως μια τάξη στην έρευνα μας, οι καλές σημειώσεις είναι το Α και το Ω. Στις σημειώσεις μας, εκτός από τα ίδια τα στοιχεία που εντοπίζουμε, είναι σημαντικό να καταγράφουμε και την προέλευση των πληροφοριών που αποκομίζουμε.

Κάτι εξίσου σημαντικό με τις καλές σημειώσεις είναι η παρατήρηση των υποθέσεων που διατυπώνουν οι αντίπαλοι παίκτες. Οι συμπαίκτες μας προσπαθούν όπως κι εμείς να εξιχνιάσουν ακριβώς τον ίδιο φόνο, οπότε σίγουρα αξίζει τον κόπο η στενή παρακολούθηση του τρόπου που σκέφτονται. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι θα επιχειρήσουν να «μπλοφάρουν». Γι΄ αυτό οφείλουμε να φιλτράρουμε καλά τα δεδομένα και να μην τα θεωρούμε όλα ως τελικά στοιχεία.

Μια από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές της παρατηρητικότητας είναι η παρακολούθηση των σημειώσεων των συμπαικτών μας. Αν κάποιος σημειώσει ένα X χαμηλά στο χαρτί, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάποιο δωμάτιο που μόλις απέκλεισε. Παρομοίως, μπορούμε να υποθέσουμε αν μόλις απέκλεισε ένα πρόσωπο ή ένα όπλο, παρατηρώντας το ύψος που θα σημειώσει ο αντίπαλός μας πάνω στο φύλλο του. Για να αποφύγουμε ωστόσο να πέσουμε και εμείς θύματα αυτού του τρικ, αξίζει να μπερδέψουμε τους αντιπάλους μας, αλλάζοντας την χωροθέτηση των σημειώσεων στο χαρτί, ή χρησιμοποιώντας καλύτερα ένα tablet.

Τέλος, αν παρατηρήσουμε ότι κάποιο στοιχείο αναφέρεται συνεχώς και όλα δείχνουν ότι δεν το κρατάει κανείς παίκτης, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε. Αυτή η κάρτα ίσως να βρίσκεται τελικά μέσα στο φάκελο. Χωρίς να το θεωρήσουμε ως δεδομένο, σημειώνουμε την υποψία μας αυτή και ακολούθως χαράζουμε μια στρατηγική για να διαπιστώσουμε αν κάτι τέτοιο ισχύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *