Προσχολική ηλικία: μαθαίνοντας Μαθηματικά με το ντόμινο!

Το ντόμινο είναι ένα κλασικό, εύκολο και διασκεδαστικό παιχνίδι για τα νήπια. Τα πλαστικά ή ξύλινα μακρόστενα πλακίδια που το αποτελούν είναι χωρισμένα σε δυο πόλους, καθένας από τους οποίους φέρει έναν αριθμό, ένα σχέδιο ή ένα χρώμα. Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι η συσχέτιση δυο ομοειδών ακρών.

Το ντόμινο κεντρίζει την προσοχή των μικρών παιδιών και όχι άδικα! Τα καλά νέα είναι ότι το ντόμινο εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα, είναι και ένα άκρως εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι! Γιατί το ντόμινο βοηθάει τα παιδιά να ακονίσουν το μυαλό τους στα μαθηματικά και στη λογική!

Αναγνωρίζοντας τις ποσότητες

Τα παιδιά που έχουν αναπτύξει μια πρώτη ευχέρεια με το ντόμινο είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις ποσότητες που απεικονίζονται με τελείες. Για την ακρίβεια, εξασκούνται να καταλαβαίνουν τον αριθμό χωρίς να χρειαστεί να μετρήσουν – άλλωστε σε αυτή την ηλικία ίσως δεν μπορούν ακόμα να μετρούν – .Είναι εντυπωσιακό λοιπόν να βλέπουμε ότι μπορούν να ενώσουν δυο άκρες με ίδιες ποσότητες ακόμα και όταν αυτές έχουν διαφορετικό χρώμα!

Μαθαίνοντας μέτρημα

Το μέτρημα είναι το επόμενο στάδιο μετά την διαισθητική αναγνώριση μιας ποσότητας. Το ντόμινο μπορεί να βοηθήσει ως εξής: Ζητήστε από τα παιδιά να μετρήσουν τις τελείες ενός πλακιδίου. Στη συνέχεια ζητήστε να σας δώσουν το πλακίδιο με τον αμέσως μεγαλύτερο αριθμό – ή τον αμέσως μικρότερο – . Η διαδικασία αυτή θα εξοικειώσει τα παιδιά με το μέτρημα, ενώ είναι μια πρώιμη προσέγγιση της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.

Πρόσθεση και αφαίρεση

Οι δυο βασικές αυτές πράξεις μπορούν να προσεγγιστούν πολύ καλά μέσα από παιχνίδια με τα πλακίδια του ντόμινο. Αρχικά, παροτρύνετε το παιδί να μετρήσει τις ποσότητες σε κάθε άκρο του πλακιδίου. Έπειτα ζητήστε να βρει ένα άκρο πλακιδίου που να περιέχει αθροιστικά τις δυο ποσότητες (πρόσθεση). Για να εξοικειωθεί με την αφαίρεση, ζητήστε να ανακαλύψει τον αριθμό εκείνο που «μεσολαβεί» για να φτάσουμε από το άκρο του πλακιδίου με τη μικρή ποσότητα στο άκρο με τη μεγαλύτερη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *