Οι άποικοι του Κατάν

Πριν αναφερθούμε στους κανόνες του κλασικού παιχνιδιού «Οι άποικοι του Κατάν», αξίζει πρώτα να κατανοήσουμε τη βασική αρχή του παιχνιδιού. Οι παίκτες ουσιαστικά αναλαμβάνουν το ρόλο των εποίκων στο ερημικό νησί του Κατάν και

ο σκοπός τους είναι να χτίσουν σε αυτό υποδομές όπως πόλεις, οικισμούς και δρόμους.

Προετοιμασία

Το ταμπλό του παιχνιδιού αποτελείται από κυψελοειδείς περιοχές που συνορεύουν μεταξύ τους. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι, οι παίκτες τοποθετούν με τυχαίο τρόπο τις εξαγωνικές κάρτες στις θέσεις του ταμπλό του παιχνιδιού. Οι κάρτες αυτές απεικονίζουν τους διάφορους πόρους ή τις ερημικές τοποθεσίες. Στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω στις κάρτες αυτές οι αριθμημένοι δίσκοι, ανάλογα με τη σχετική ένδειξη των ζαριών. Σε κάθε παίκτη παραχωρούνται αρχικά δυο περιοχές και επίσης μερικοί «δρόμοι», δηλαδή μερικά από τα μακρόστενα τουβλάκια. Τα μέλη αυτά τοποθετούνται εναλλάξ από τους παίκτες κατά μήκος των εφαπτόμενων πλευρών των κυψελοειδών καρτών. Τέλος, το πιόνι του ληστή τοποθετείται πάνω σε ένα εξάγωνο ερημικής τοποθεσίας.

Πως παίζεται το παιχνίδι

Η κίνηση του κάθε παίκτη διαιρείται σε τρεις επιμέρους κινήσεις: την παραγωγή, την εμπορία και την κατασκευή.

Κατά τη φάση της παραγωγής, ο παίκτης ρίχνει τα δυο ζάρια και στη συνέχεια κρίνεται ποια περιοχή του ταμπλό παράγει τους αντίστοιχους πόρους. Αν κάποιος παίκτης έχει υπό την κυριαρχία του την παρακείμενη περιοχή, τότε παραλαμβάνει τους πόρους.

Όταν τα ζάρια φέρουν άθροισμα 7, τότε ο κλέφτης μετακινείται σε κάποιο από τα εξάγωνα, αναχαιτίζοντας έτσι την παραγωγή των πόρων στο σημείο αυτό, μέχρι την χρονική στιγμή της επόμενης μετακίνησής του. Επίσης, ο παίκτης που έφερε το 7 έχει το δικαίωμα να «κλέψει» μια κάρτα πόρων από κάποιον αντίπαλο παίκτη.

Κατά τη φάση της εμπορίας, ένας παίκτης μπορεί να διαπραγματευτεί την πώληση των καρτών του με τους συμπαίκτες του. Ανταλλαγή μπορεί να γίνει και με την τράπεζα, με προσφορά τεσσάρων καρτών ενός είδους για μια κάρτα ενός διαφορετικού είδους.

Στην φάση της κατασκευής, οι παίκτες πρέπει να δημιουργήσουν υποδομές και τεχνολογικά επιτεύγματα. Οι υποδομές μπορεί να είναι πόλεις, αποικίες ή δρόμοι, ενώ τα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν τη μορφή καρτών επιτευγμάτων. Για να δημιουργηθούν υποδομές ή τεχνολογική πρόοδος, απαιτείται η δαπάνη πόρων.

Η πρόοδος των παικτών στο παιχνίδι ανταμείβεται με νικητήριους πόντους:

  • Πόλεις: 2 πόντοι
  • Αποικίες: 1 πόντος
  • Ειδικές κάρτες επιτευγμάτων: 1 πόντος

Επίσης, κάποια επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα ο μακρύτερος δρόμος ή ο μεγαλύτερος στρατός, ανταμείβονται με επιπλέον πόντους.

Σκοπός του παιχνιδιού
Για να τελειώσει το παιχνίδι, ένας παίκτης χρειάζεται να συγκεντρώσει 10 νικητήριους πόντους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *