Ξεπερνώντας τη φοβία για τα Μαθηματικά παίζοντας Connect 4!

Τα παιχνίδια και τα Μαθηματικά είναι δυο έννοιες που μεταξύ τους τα πάνε καλά. Γι΄αυτό άλλωστε οι αρχές των Μαθηματικών συχνά διδάσκονται στα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο μέσα από τα επιτραπέζια ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κάτι τέτοιο συναντάμε συνήθως σε μια σειρά από flash games που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα οποία υπόσχονται να διδάξουν στα παιδιά τη λογική των Μαθηματικών, συνήθως μέσα από την επίλυση αριθμητικών προβλημάτων.

Πως λειτουργεί όμως το σύστημα; Καθώς τα παιδιά παίζουν παιχνίδια, τους δίνεται έμπρακτα η δυνατότητα να βελτιώσουν την ικανότητα συντονισμού των κινήσεων και της οπτικής, των επιπέδων συγκέντρωσης, της οπτικής διάκρισης και της μνήμης. Περαιτέρω, αναπτύσσεται η επικοινωνιακή δυνατότητα και η χρήση της γλώσσας των Μαθηματικών.

Για παράδειγμα, το Connect 4, γνωστό στα Ελληνικά και ως Σκορ 4 είναι ένα παιχνίδι για δυο παίκτες. Η λογική στην οποία βασίζεται είναι απλή, αφού ο σκοπός του είναι ο σχηματισμός μιας ακολουθίας από τέσσερα πούλια του ιδίου χρώματος, οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια.  Ακούγεται απλό, ωστόσο πρόκειται για ένα πραγματικά απαιτητικό παιχνίδι που περιλαμβάνει σχεδιασμό, στρατηγική και ακριβή εφαρμογή του πλάνου.

Αυτή όμως ακριβώς είναι η βάση της Μαθηματικής λογικής, συνεπώς η χρήση του παιχνιδιού αυτού θα μπορούσε να φανεί ουσιαστικά χρήσιμη στην οικοδόμηση μαθηματικού τρόπου σκέψης, όμως με τρόπο διασκεδαστικό.

Άλλωστε, η συμμετοχή των παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, έχει αποδειχθεί ότι έχει πολύπλευρες θετικές συνέπειες. Σε πρώτη φάση, το χαλαρό κλίμα του παιχνιδιού διαμορφώνει για τους μαθητές ένα περιβάλλον ώστε να αισθάνονται άνετα για να μοιραστούν τις σκέψεις τους, να συζητήσουν, να σκεφτούν και να αναρωτηθούν. Παράλληλα, οι μαθητές διατηρούνται σταθερά ενεργοποιημένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια χειροπιαστή πρόκληση.

Επίσης, μαθαίνουν να συνεργάζονται, αλλά και να διατυπώνουν με αυτοπεποίθηση τις ιδέες τους, χωρίς το φόβο της άσκησης κριτικής στην περίπτωση της αποτυχίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *