Ντάμα

Η Ντάμα παίζεται πάνω σε ένα ταμπλό του σκάκι, δηλαδή 8×8 τετραγώνων με εναλλασσόμενα ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα τετράγωνα. Οι δυο ομάδες των πουλιών αποτελούνται από δώδεκα τεμάχια ενιαίου χρώματος για τον κάθε παίκτη. Οι δυο ομάδες αποκαλούνται ως «τα λευκά» και «τα μαύρα», χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτικά τα χρώματα αυτά. Τα πούλια είναι σχήματος «ροδέλας», όπως δηλαδή είναι τα πούλια που χρησιμοποιούμε στο τάβλι. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι, το ταμπλό τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε το κάτω δεξιά τετράγωνο από την πλευρά του κάθε παίκτη να είναι λευκό.

Προετοιμασία

Οι παίκτες αποκτούν το χρώμα της ομάδας τους με ρήψη ενός νομίσματος, ενώ πάντα η ομάδα «των μαύρων» ξεκινάει πρώτη. Τα πούλια των δυο ομάδων τοποθετούνται στα 12 πλησιέστερα στον κάθε παίκτη μαύρα τετράγωνα.

Πως παίζεται το παιχνίδι

Οι δυο ομάδες παίζουν εναλλάξ, κινώντας ένα πούλι κάθε φορά. Τα πούλια κινούνται μόνο διαγωνίως πάνω στα μαύρα τετράγωνα, πάντα προς τα εμπρός και κατά ένα τετράγωνο σε κάθε κίνηση. Όταν ένα πούλι φτάσει στο απέναντι άκρο του ταμπλό, τότε μετατρέπεται σε «βασιλιά» και για να το διακρίνουμε από τα υπόλοιπα, τοποθετούμε πάνω του ένα επιπλέον πούλι. Ένας βασιλιάς έχει την ιδιότητα να κινείται διαγωνίως, είτε μπροστά είτε πίσω, κατά μια μόνο κίνηση.

Όταν ένα πούλι βρίσκεται πλησίον ενός αντιπάλου πουλιού, τότε μπορεί να το συλλάβει, με την προϋπόθεση ότι τα αμέσως επόμενο τετράγωνο μετά τον αντίπαλο είναι κενό. Η «σύλληψη» πραγματοποιείται με την υποσκέλιση του αντίπαλου πουλιού, το οποίο βγαίνει από το παιχνίδι, και τη μεταφορά του ίδιου πουλιού στο κενό επόμενο τετράγωνο.

Αν ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να συλλάβει κάποιο πούλι της αντίπαλης ομάδας, τότε υποχρεούται να το κάνει. Αν μετά από μια σύλληψη, μπορεί να συλλάβει και δεύτερο πούλι στη σειρά, τότε υποχρεούται να κάνει επιπλέον κινήσεις μέσα στον ίδιο γύρο. Έτσι, η κίνηση τελειώνει μόνο όταν ένα πούλι δεν μπορεί να συλλάβει επόμενο, ή όταν φτάσει σε θέση ώστε να στεφτεί βασιλιάς.

Αν πάλι έχει τη δυνατότητα να συλλάβει με περισσότερα από ένα πούλια, τότε ο παίκτης είναι απόλυτα ελεύθερος να επιλέξει το πούλι που θα επιλέξει να κινήσει από αυτά.

Σκοπός του παιχνιδιού

Νικητής του παιχνιδιού αναδεικνύεται εκείνος που θα καταφέρει να συλλάβει όλα τα πούλια του αντιπάλου του ή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μην μπορεί ο αντίπαλος να μετακινηθεί καθόλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *