Ευρωπαϊκό σκάκι

Το σκάκι παίζεται πάνω σε ένα ταμπλό που αποτελείται από 64 τετράγωνα, με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Τα πιόνια χωρίζονται σε δυο ομάδες, οι οποίες συνήθως αποκαλούνται τα «λευκά» και τα «μαύρα», χωρίς ωστόσο οι συγκεκριμένες αποχρώσεις να είναι δεσμευτικές. Ο κάθε παίκτης διαθέτει 8 «στρατιώτες», 2 «πύργους», 2 «ίππους», 2 «αξιωματικούς», τη βασίλισσα και το βασιλιά.

pionia

Προετοιμασία

Το ταμπλό του σκάκι τοποθετείται ανάμεσα από τους δυο παίκτες, έτσι ώστε η γωνία που βρίσκεται στα δεξιά για κάθε παίκτη, να είναι ανοιχτόχρωμη. Οι 8 στρατιώτες τοποθετούνται στην δεύτερη πλησιέστερη «γραμμή» τετραγώνων, παράλληλα προς τον κάθε παίκτη. Στην πρώτη γραμμή, λαμβάνουν τις ακραίες θέσεις οι «πύργοι», τις αμέσως πιο εσωτερικές οι «ίπποι» και τις τρίτες από τα άκρα οι «αξιωματικοί». Τα δυο τελευταία τετράγωνα που απομένουν προορίζονται για το βασιλικό ζεύγος. Η μεν βασίλισσα τοποθετείται στο τετράγωνο που έχει το χρώμα της ομάδας της, ο δε βασιλιάς καταλαμβάνει το εναπομείναν τετράγωνο της σειράς.

skaki

Πως παίζεται το παιχνίδι

Οι παίκτες κινούν τα πιόνια τους εναλλάξ, ενώ τα λευκά παίζουν πάντα πρώτα. Κάθε πιόνι κινείται με βάση τους δικούς του κανονισμούς. Ωστόσο, απαγορεύεται να βρεθούν δυο πιόνια πάνω στο ίδιο τετράγωνο ταυτόχρονα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε το πιόνι που αρχικά βρισκόταν στο τετράγωνο βγαίνει από το παιχνίδι και το κερδίζει ο αντίπαλος.

Πως κινούνται τα πιόνια

Ο βασιλιάς. Κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση διαγώνια ή κάθετα, κατά μια μόνο θέση. Ο βασιλιάς δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί προς ένα τετράγωνο που δέχεται επίθεση από αντίπαλο πιόνι.

Η βασίλισσα. Κινείται σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, διαγώνια ή κάθετα, για απεριόριστο αριθμό θέσεων. Δεν επιτρέπεται να παρακάμψει ένα πιόνι που συναντάει στο δρόμο της.

Ο πύργος. Κινείται σε οποιαδήποτε κάθετη κατεύθυνση, για απεριόριστο αριθμό θέσεων. Δεν επιτρέπεται να παρακάμψει ένα πιόνι που συναντάει στο δρόμο του.

Ο αξιωματικός. Κινείται διαγώνια, για απεριόριστο αριθμό θέσεων. Δεν επιτρέπεται να παρακάμψει ένα πιόνι που συναντάει στο δρόμο του.

ipposΟ ίππος. Κινείται κατά ένα τετράγωνο ορθογώνια και στη συνέχεια, ένα τετράγωνο διαγώνια. Ο ίππος είναι το μόνο πιόνι που επιτρέπεται να πηδήξει πάνω από άλλα πιόνια.

Ο στρατιώτης. Στην πρώτη του κίνηση, ο κάθε στρατιώτης μπορεί να μετακινηθεί προς τα εμπρός κατά ή δύο τετράγωνα. Στη συνέχεια, η τυπική κίνηση ενός στρατιώτη είναι ένα τετράγωνο προς τα εμπρός. Ωστόσο, ο στρατιώτης μπορεί να κινηθεί διαγώνια κατά ένα τετράγωνο, μόνο στην περίπτωση που κάνει επίθεση σε αντίπαλο πιόνι.

Ο στόχος του παιχνιδιού

Σκοπός του παιχνιδιού είναι η σύλληψη του βασιλιά της αντίπαλης ομάδας. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί όταν τα πιόνια διαταχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε η σύλληψη του βασιλιά να είναι αναπόφευκτη στην αμέσως επόμενη κίνηση. Τότε, ο παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο έναντι του αντιπάλου του, λέει «Ματ» και κερδίζει το παιχνίδι.

Τα «στρατηγικά αδιέξοδα»

Στο σκάκι οι παίκτες ενδέχεται να μπλεχτούν σε αδιέξοδα, με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους:

– Ενώ ο βασιλιάς αρχικά δεν απειλείται, οποιαδήποτε και αν είναι η επόμενη κίνησή του, θα τον φέρει σε κατάσταση «Ματ».

– Κανένας από τους δυο παίκτες δεν είναι σε θέση να απειλήσουν το βασιλιά του αντιπάλου, με τα εναπομείναντα πιόνια.

– Η ίδια διάταξη των πιονιών επαναλαμβάνεται για τρεις συνεχόμενες κινήσεις, με τους παίκτες να επαναλαμβάνουν τις ίδιες μετακινήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *